ITF_TKD.JPG

NORTHERN STARS TAEKWON-DO

INTRO

Tyttö- ja naissalibandyn erikoisseura Northern Stars otti ennakkoluulottomasti harjoitteluunsa mukaan budolajin syksyllä 2017.  Ideana oli rakentaa kehonhallintaa tukevaa oheistoimintaa vastapainoksi kovalle lajiharjoitelulle.Ideana oli syksyllä 2017, että kaksi Northern Starsin kilpajoukkuetta: STARS E-tytöt (2008 syntyneet) sekä STARS C-tytöt (2003/2004) aloittavat kerran viikossa torstaina ennen lajitreenejä Taekwon-Don harrastamisen. Saimme seuraamme kaksi loistavaa vetäjää: Jean Fellerin sekä Rose Pakarisen, jotka ovat nyt noin vuoden toimineet seuran juniorien kanssa. Heidän lisäkseen ITF Taekwon-Do perheestä on myös muita valmentajia käynyt mukana toiminnassa.

Taekwon-Do (TKD) osana lajiharjoittelua

  1. HAPT (Havainnoi-Analysoi-Päätä-Toteuta) ketjun harjoittaminen säännöllisesti. Salibandyssä puhutaan HAPT-ketjusta, jossa kolme ensimmäistä asiaa tapahtuu pelaajan päässä ja yhteenlaskettu aika havainnoinnista aina tilanteen analysoinnin kautta päätöksentekoon on reaktivinen aika. TKD harjoittelussa reaktiivisuutta harjoitetaan kamppailuilla ja erilaisilla peiliharjoitteilla. TÄmä tarkoittaa sitä, että mukavan ja hivenen erilaisen harjoittelun myötä tulee myös säännöllistä reaktiivisuuden harjoittelemistä.
  2. Lajinomainen liikkuminen: Taekwon-Dossa harjoitellaan myös laljinomaista, matalampaa, hivenen peliasennon kaltaista asentoa sekä liikkumista. Tässä yhdistyy myös tasapainoharjoittelu. FBA maajoukkuevalmentajien mukaan varsinkin tasapaino on D-C-B-ikäluokkien tytöillä asia, jossa on parantamisen varaa.
  3. Liikeratojen opiskelu ja liikelaajuuksien harjoittaminen: Salibandy on toispuoleinen laji jossa pitkään lajissa mukana olleilla pelaajilla on usein havaittavissa tiettyjä liikeratojen puutteita, eli lajissa on harjoiteltu usein yksipuolisesti vain laijonkaltaista ja lajia tukevaa liikkumista. Nuorisourheilussa tulisi kuitenkin pyrkiä mahdollisimman monipuoliseen liikkumiseen, joten Taekwon-Do mahdollistaa mahdollisimman monipuolisen liikepankin rakentamisen. Toinen harjoiteltava asia on liikeaajuudet, eli salibandyssä voi olla tilanne, että pelaaja ei edes juostessaan ojenna jalkoja suoraksi eikä näin ollen käytä lihaksistoa koko liikelaajuudellaan. Taekwon-Dossa erilaiset käsi- ja jalkatekniikat tehdään pitkinä, joten TKD:n harrastaminen tukee säännöllisenä harjoitteluna systemaatista liikelaajuuksien käyttämistä.

ILMOITTAUDU MUKAAN!

ITF Taekwon-do Liitto:

Northern Stars kuuluu ITF Taekwon-Do Liittoon